کیفر دردنیا شكّى نيست كه جزاى كلّى بايد در سراى ديگر باشد و اين با بعضى از كيفرهاى موقّت ويا گوشمالىهايى كه به بعضى در دنيا داده مىشود، منافات ندارد و در آيات متعدّدى از قرآن نمونههايى از جزاى دنيوى مجرمان بيان شده است، نظير: «ظَهَر الفَسادُ فِى البَرّ و البَحر بِما كَسَبت أيدِى النّاس لِيُذيقَهم بَعض الّذى عَمِلوا لَعلّهم يَرجِعون»( سوره روم، آيه41.) به خاطر كار مردم در دريا و خشكى فساد پديد آمده تا خدا سزاى بعضى از اعمالشان را به ايشان بچشاند، شايد از گناه باز گردند.
همچنين آيات فراوانى داريم كه در باره مجرمان مىفرمايد: «لَهم فِى الدّنيا خِزىٌ» در دنيا نيز براى گناهكاران ذلّت و خوارى و شرمندگى است، ليكن اين جزا در حقيقت گوشه و جزئى از كيفرى است كه بايد ببيند.
بد نيست در اينجا به چند آيه كوتاه در اين زمينه اشاره كنيم:
* قرآن مىفرمايد: «لَهم عَذابٌ فِى الحَيوةِ الدّنيا و لَعذاب الآخرة أشقّ»( سوره رعد، آيه34) براى آنها در دنيا عذاب است، ولى عذاب روز قيامت سخت تر است.
در آيهى ديگر بعد از آنكه مىفرمايد: هر كه از ياد ما اعراض كند او را به زندگى و روزگار سختى در دنيا گرفتار مىكنيم، چنين ادامه مىدهد: «و لَعَذاب الآخرةِ اَشدُّ واَبقى»( سوره طه، آيه127.) عذاب روز قيامت سختتر و پايدارتر است. در جاى ديگر مىخوانيم: «ولَنُذيقنَّهم من العذاب الاَدنى دون العذاب الاكبر لعلّهم يَرجِعون»(. سوره سجده، آيه21) ما حتما عذاب نزديك را زودتر از عذاب بزرگ به آنها مىچشانيم تا شايد به فكر راه خطاى خود افتاده وبرگردند.
* درباره كسانى كه بدون دليل و برهان (فقط به خاطر تكبّر در برابر حق) هر چه مىشنوند انكار كرده و شانه بالا مىاندازند مىفرمايد: «لَه فِى الدّنيا خِزىٌ و نُذيقهُ يَومَ القيامَةِ عَذابَ الحَريق»( سوره حج، آيه9) به اين افراد پر مدّعاى بىعلم، هم در دنيا خوارى و هم در قيامت عذاب سوزانى مىچشانيم.
* باز در جاى ديگر چنين مىخوانيم: «لِنُذيقَهم عَذابَ الخِزىِ فى الحَيوة الدّنيا و لَعذابُ الآخِرَةِ اَخزى»( سوره فصلت، آيه16) ما براى قوم عاد كه در برابر پيامبرشان تكبّر ورزيدند بادى شديد و سرد آنهم در روزهاىِ شوم و ناگوار فرستاديم، ليكن اين گوشهاى از جزاى تكبّرشان است وعذاب خواركنندهتر را در قيامت مىچشند.
البتّه در روايات متعدّدى نيز جزاى دنيوى به چشم مىخورد از جمله: در حديث مىخوانيم: هر كه براى ديگرى چاهى بكند خودش در آن واقع مىشود و خداوند جزاى بىاحترامى به والدين و ظلم به مردم و كفران خدمات مردم را در همين دنيا داده و به قيامت حواله نمىدهد.( سفينةالبحار «بقى».)
|